Nijkerk Challenge

Vanaf 2014 organiseren de gezondheidscentra in Nijkerk de Nijkerk Diabetes Challenge. Vanuit de inspiratie van de Bas van de Goor Foundation dat een aandoening geen beperking hoeft te zijn om je doelen te bereiken is de Challenge in 2017 voor de vierde maal worden georganiseerd. De trots van de deelnemers, het gewonnen zelfvertrouwen en bovenal de aantoonbare gezondheidswinst en daarmee lagere zorgkosten motiveert de centra om dit opnieuw te gaan organiseren in 2018. Met de focus om onderbouwd wetenschappelijk onderzoek te doen naar de te behalen gezondheidswinsten voor de deelnemer en de samenleving. Doel is (eventueel met andere partijen die een Challenge organiseren) grondig aan te tonen dat deze aanpak structurele gezondheidswinst oplevert, meer zelfvertrouwen en zichzelf daarmee ‘terugverdient’. De organisatie van de Challenge heeft een stevig fundament, de zorgverleners ondersteunen de aanpak en zijn overtuigd geraakt van de positieve uitkomsten. De Nijkerk Challenge is inmiddels uitgebreid naar andere doelgroepen dan alleen de mensen met diabetes, het is ook bedoeld voor mensen met overgewicht, andere chronische ziekten of een verhoogd risico daarop. In de zomer wordt een week lang op zes dagen een lange afstand gewandeld of gefietst. Vanaf het voorjaar wordt hiervoor getraind onder begeleiding van een team van fysiotherapeuten, huisarts en diëtist. Deelnemers aan de Nijkerk Challenge willen leren onder alle omstandigheden de regie van hun eigen gezondheid in de hand te nemen. 

Uit een onderzoek van het Julius Centrum van het UMC Utrecht en de samenwerkende Gezondheidscentra Nijkerk naar de effecten van de Nijkerk Challenge 2017 blijkt dat de Challenge een positief effect heeft op de gezondheid en kwaliteit van leven bij mensen met diabetes type 2 of mensen met een verhoogd risico hierop (klik hier voor het nieuwsbericht). Inmiddels is het wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Preventive Medicine Reports (klik hier voor de link).

Al vijf jaar lang zetten Cees de Wolf en Hester Liemburg, beide werkzaam als fysiotherapeut bij gezondheidscentrum De Nije Veste, zich vrijwillig in voor de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Om hen te bedanken voor hun tomeloze inzet deed de Foundation een aanvraag bij het VriendenFonds van de VriendenLoterij zodat zij met de Bas van de Goor Foundation mee konden lopen over de legendarische Camino de Santiago de Compostela in Spanje. Bekijk hier de video die de foundation van hun avontuur maakte.

Cees en Hester samen-met-bas-van-de-goor-tijdens-de-camino